Orice final de relație, pe cât de așteptat este, în unele cazuri, este dureros. Când se întâmplă, simți că lumea ta s-a sfâșiat în două, ca o bucată de țesătură fină. Intensitatea cu care trăiesc femeile o despărțire este mult mai ridicată și asta pentru că ele se aruncă cu totul în necunoscut. Se implică cu fiecare celulă din ființa lor, iar atunci când se rupe… s-a rupt și lumea lor.  Nu spun că bărbații nu sunt capabili de iubire intensă. Ba din contră, și ei iubesc și ei pot suferi și pot fi furtuni uriașe și înăuntrul lor. Dar acum vorbim despre femei. Indiferent că este ea sau el cea/cel care pune capăt relației, suferința este acolo. Îi arde pieptul și-i usucă ochii după fiecare repriză de plâns. Da, plângi! Asta e ceea ce trebuie să faci atunci când ai ajuns într-un astfel de moment în viața ta, când ultima pagină a relației căreia te-ai dedicat a ajuns la ultima filă. Plângi, dă-ți timp să-ți trăiești durerea.

(Da, știu, sunt și femei care, teoretic, par că ies cu ușurință dintr-o relație, nu par șifonate și deloc afectate. Este o piesă de teatru cu un singur actor: ea. Dar nu despre aceste femei este vorba acum, deși nu ar strica să-și conștientizeze sentimentele iar dacă ceva le oprește să treacă prin perioada de doliu, căci așa i se spune, după despărțire/divorț/părăsire e bine să-și caute un bun psihoterapeut căci vor avea nevoie.)

Trăim într-o societate tot mai grăbită, o societate în care tindem să fim tot mai superficiali și să uităm de ceea ce contează, până la urmă, la final de zi: sufletul nostru.

O despărțire după o relație de lungă durată, sapă răni și dacă nu le dai timp să se vindece vor fi tot acolo. Mai adânci și mai profunde. Acest material nu este scris cu scopul de a te adânci într-o stare de depresie ci de a te face să conștientizezi că este important să-ți trăiești durerea.

Da, simți că nu te poți aduna să ții piept altei zile când zorii se crapă. O să simți și că oricum nu contează ce pui pe tine azi, așa că de ce să mai zăbovești în fața șifonierului?! O să te doară atât de tare pieptul când te vei întoarce în casa în care ați împărțit și zâmbete și lacrimi, c-o să vrei să-ți scoți inima din piept și să o calci în picioare. Dar, ce crezi? Nu o să poți așa că înghite-n sec și lasă-ți durerea, dorul, frustrarea, dezamăgirea, iubirea stinsă să-ți curgă prin vene până când nu va mai rămâne nimic.

Stai aproape de prieteni, lasă-i să-ți ofere susținerea, dar fă-o în ritmul tău, atât cât vrei și poți să accepți tu în acel moment. Dă-ți timp și nu te încăpățâna să ieși în lume, rânjind cu gura până la urechi, când de fapt tu vrei doar să urli ca un lup la luna plină.

Alege să mergi doar acolo unde știi că nu ești obligată să mai pui încă o mască, mergi acolo unde știi că te poți încărca cu energie bună, ia-ți atât cât ai nevoie și dacă simți să pleci, pleacă.

<<Vulnerabilă>> va fi al doilea prenume al tău, atunci când treci printr-o despărțire, dar asta nu înseamnă că rațiunea are becul stins și stă închisă într-un beci.

Oprește-te înainte să îți adâncești și mai mult durerea. Un lucru interesant și adevărat pe care îl spune Allan Pease este că: “dacă ați trecut printr-un divorț, despărțire sau ați fost părăsiți, sunteți candidați serioși pentru postura de noi victime. Acordați-vă un timp – 10% din durata relației precedente – pentru a trece peste perioada în care resimțiți pierderea grea. Apoi, găsiți pe cineva care vrea să fie cu voi, NU care are nevoie să fie cu voi.„ (preluare din cartea De ce bărbații au nevoie de sex, iar femeile de dragoste)

Nimic mai adevărat. Când rănile tale sunt încă sângerânde și dor chiar și la cea mai mică adiere de vânt, e clar că e momentul să stai în loc. Nu spune nimeni să te adâncești în tristețe, nu trebuie să o lași să te domine și nici să faci din ea un stil de viață, ori din singurătate. Durerea nu se îngroapă sub castele de nisip, se trăiește. Accept-o și las-o să plece. Mulțumește! Mulțumește Universului, mulțumește-ți ție pentru că ești capabilă să simți, să trăiești emoțiile, să-ți conștientizezi sentimentele. Ia din experiența asta tot ce ai de luat și vindecă-ți apoi, singură, sufletul.

Căci nicio altă iubire nu o poate face.

Apoi, pășește în lume cu noua versiune a ta. Mai puternică, mai frumoasă!