A plecat în Norvegia să studieze istoria religiilor și ca să se întreţină s-a angajat într-o cofetărie ca spălător de vase.

Flavian: „Acolo a trebuit să lucrez într-un loc unde să nu fiu nevoit să vorbesc norvegiană, cel puțin nu la început.”

Într-o zi, înainte de sărbători, dorul de acasă l-a copleșit așa că a îndrăznit să ceară permisiunea să pregătească și el o prăjitură.

Flavian:“Am făcut o prăjitură, o amandină, dar această prăjitură am făcut-o cu mama mea pe Skype. Atunci nu aveam habar de cofetărie. Eram ca orice alt amator în acest domeniu. Le-m lăsat și colegilor să mănânce a doua zi. Au fost foarte încântați. Mi-au spus că am talent. „

Apoi a venit anul nou și a repetat povestea. Numai că atunci a gustat însuși patronul francez, un cofetar renumit pe care l-a surprins așa cum nu i s-a întâmplat vreodată. Acela a fost momentul care avea să-i schimbe cariera la 180 de grade. Prăjitura a avut aşa de mult succes încât a fost sfătuit să devină chiar el cofetar.

S-a întors în țară entuziasmat și a împărtășit experiența tatălui său. Reacția nu a fost tocmai cea la care se aștepta însă chiar și așa, timpul a dovedit că avea să aibă susținerea familiei.

Flavian:„I-am spus tatălui meu că vreau să mă fac cofetar. El a luat-o ca pe o glumă însă mi-a lăsat libertatea de a alege. Părinții mei m-au sprijinit iar tot ce sunt acum i se datorează soției mele, ea a înțeles totul. „

A plecat în Franța și a studiat la Le Notre Ecole, cea mai prestigioasă școală în domeniu, din lume.  De altfel el este singurul român care a urmat cursurile acestei școli.

Flavian:„În loc să fac doi ani, am făcut doi într-unul. Pe vremea aceea nu îmi permiteam să fac doi ani, cursurile fiind foarte scumpe.„

A venit în țară și și-a deschis prima cofetărie. Apoi și-a dat seama că își dorește să învețe mai mult.

Flavian:„Am plecat în Italia, la Toscana. Acolo am făcut cursurile unei școli de prestigiu dar în artă culinară, tot pe partea de cofetărie, unde am învățat tehnica ornatului.”

A absolvit, apoi s-a reîntors în Franța și a continuat specializările.  A vizitat mai multe țări, a studiat obiceiurile de consum ale oamenilor și a început să participe la concursuri pe care le-a câștigat pe toate.

Flavian:„Cel mai important premiu pentru mine, dezvoltarea cea mai mare s-a produs în 2015 când am devenit cel mai bun cofetar al României și Europei de Est și vicecampion mondial pe gust și campion mondial pe decor. În momentul acela am intrat și-n elita cofetarilor, în rândul celor 34 de cofetari ai planetei. În fiecare an, pe 21 ianuarie, la Rimini, Italia, se stabilesc trendurile în materie de cofetărie.  Acolo ne întâlnim și dăm trendul pefiecare an în parte.”

Cu cât ești mai bun, cu atât provocările sunt mai mari.

Flavian:„Vin clienți cu tot felul de solicitări. Cea mai mare provocare a mea a fost în urmă cu un an de zile, când a trebuit să facem un tort pentru 300 de persoane dar invers, de la mic la mare, și să și plutească.”

Flavian nu s-a oprit aici. A creat o academie, care-i poartă numele, pentru cei care visează să ajungă cofetari.

Această prezentare necesită JavaScript.

Când are timp îi place să inventeze prăjituri cum n-au mai fost vreodată iar „juriul” şi-l alege de pe stradă. Tânărul cofetar, de numai 25 de ani, nu a păstrat doar pentru el tot ce a învăţat în cofetărie şi a creat chiar şi o academie unde cursanţii învaţă secretele domeniului. Acum, se pregăteşte să deschidă la Madrid o cofetărie proprie şi chiar şi încă o academie.