Suntem codaşii Europei cînd vine vorba de reciclare, iar lucrurile sunt încă departe de a fi rezolvate. Aruncăm în fiecare an mai mult de cinci milioane de becuri la gunoi. Deşeurile care conţin mercur, odată ajunse în natură, ne pun sănătatea în pericol. De ce? Simplu! Odată ce becurile se sparg, dacă le aruncăm ca pe orice gunoi menajer, mercurul se scurge în sol, urmând să ajungă în pânza freatică. De acolo, mai departe, în apele curgătoare.

„Dacă ajunge un bec în natură, nu e cazul să ne speriem. Un bec conține mai puțin de două miligrame de mercur însă în România se vând anual 12 – 13 milioane de echipamente de iluminat, ceea ce înseamă că ele se vând pentru că s-au ars și trebuie înlocuite. Dacă aceste 12 milioane de echipamente de iluminat ajung la gropile de gunoi, vorbim de poluare cu mercur, de contaminare sol, subsol. Nu e bine.”

Și când te gândești că lucrurile sunt cât se poate de simple. Te duci la shopping, good for you! Ia-ți și becurile arse și aruncă-le în cutiile speciale pentru deșeurile de echipamente de iluminat. Nu pierzi nimic, nici timp, nici bani… ba chiar câștigi. Ce? Un mediu ceva mai curat pentru copiii tăi. E drept că România se mișcă mai lent decât multe alte țări europene. Interesul este dispersat iar principiul „lasă că merge și așa e încă foarte actual. ”

Nu, nu suntem printre ţările fruntaşe la reciclarea deşeurilor. Totuşi, lucrurile stau ceva mai bine atunci când vorbim de deşeuri de echipamente de iluminat.

Există însă situații tipic românești care te fac totuși să te întrebi: în ce țară trăim? Uite ce am aflat de la Recolamp.

Sunt o serie de astfel de companii care deși au încheiat Protocol de Colaborare cu Recolamp și au primit cutii, în 5-6 ani de colaborare nu au dat niciodată deșeuri, deși au fost  sunați, vizitați… Când îi întrebăm ce se întâmplă, primim diverse răspunsuri – de genul:

„Nu mai avem cutiile de la Recolamp, că noi am cules și le-am folosit atunci… (răspuns de la o primărie de sat)

La noi nu se înlocuiesc becurile arse din comună, pentru că domnul primar vrea să încurajeze natalitatea.

La noi nu se ard becurile, iar dacă se întâmplă am descoperit că dacă le ducem la subsol, unde e frig, se reaprind (discuție telefonică între un angajat Recolamp și cineva care a răspuns la telefonul de contact de la un spital de psihiatrie din România)

Cea mai des întâlnită situație, în discuțiile cu un electrician sau angajat al unei instituții (publice de cele mai multe ori), este cea în care omul ne spune: „Dar mie ce îmi iese la afacerea asta? Ce îmi dați pe ele?” Noi îi explicăm ca i-am dat containere gratuite, că îi luăm deșeurile fără să plătească nimic (la salubritate dacă le dă, acolo are o factură lunară), că are obligația legală să le predea colectate selectiv, iar dacă nu o face riscă amenzi, că becurile sunt un deșeu fără valoare economică și că principalul scop pentru care le colectăm este acela de a le recicla, că sunt periculoase pentru mediu, din cauza conținutului de mercur. ”

Și totuși:

La nivel european, România a fost pe lista neagră la capitolul gestionării deşeurilor. În aprilie, anul acesta, Comisia Europeană a trimis România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligaţiei de a adopta planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri.  Mai mult, colectarea selectivă este încă o noţiune uşor străină pentru România. În urmă cu doi ani, România înregistra cea mai mare rată de depozitare a deşeurilor din Uniunea Europeană: 72%, cu mult peste media uniunii, de 25,6%.