Pe cât de simplu sună întrebarea, pe atât de complicate sunt răspunsurile. Da, am folosit pluralul pentru că sunt multiple cauzele.

Unele înșală pentru că vin cu un model din familie, acolo unde a lipsit stabilitatea, unde mama, probabil, mai călca în afara mariajului iar copila era scutul ei de protecție, astfel încât soțul să nu afle.

Altele înșală din răzbunare, pentru că au fost la rândul lor trădate de partener. Însă asta nu înseamnă că merită să le facem galerie, noi, suratele de sex, și să le spunem: bravo, fetelor! Le-ați arătat voi nemernicilor!

Nu ești cu nimic mai bună când alegi să faci asta din răzbunare iar satisfacția va fi temporară. Apoi, fiind vulnerabilă, s-ar putea să realizezi că dezvolți un atașament față de cel cu care ai decis să înșeli. Despre implicarea emoțională a bărbaților și a femeilor atunci când aleg să-și înșele partenerul se știe deja destul și s-a scris mult despre asta. Un altul, noul, bărbatul ales de tine, în perioda de vulnerabilitate nu îți va șterge dezamăgirea trădării primite din partea soțului sau iubitului. Ba din contră.

Mai sunt femeile care înșală pentru că nu sunt fericite acasă, pentru că liniștea, pasiunea, noțiunea de cuplu s-a cam dus pe apa sâmbetei în relația ei și asupra acestei categorii vreau să îmi opresc atenția. Iar aceste femei duc mult până să ajungă la acest pas.

Sunt femeile care au visat la noțiunea pură de cuplu, care au oferit necondiționat pentru că au capacitatea să iubească. Sunt femeile care au încercat de mai multe ori să se așeze la masă cu partenerul dar s-au lovit de refuz, de indiferență.

Genul acesta de situații se întâmplă, de obicei, în relații în care partenerul este atât de adâncit în problemele cotidiene (job, responsabilități, afaceri, rude) încât uită de relația de acasă. Nu mai are timp să-și vadă femeia, nevoile ei nu-și mai au locul pe lista lui și de aici povestea începe să piardă din strălucire.

Femeile neiubite acasă nu fug pe ușă, după primul bărbat, de la prima problemă întâmpinată în cuplu. Nu, rămân și încearcă. O să le auzi spunând,  „mai dau o șansă”. Și în timpul acesta începe o luptă pentru… recunoaștere.

Încasează lipsă de apreciere, indiferență, absența unei vieți sexuale și tot ce o „ajută” să nu se mai simtă… femeie.

Și așa, neiubită, nevăzută, neapreciată, femeia fidelă din cuplu îndrăznește să vadă că mai sunt și alți bărbați în jur.

Timid, încă sub influența neîmplinirii de acasă, se lasă dusă de val. Și ia de la noul din viața ei tot ce i-a lipsit cu lunile. Se redescoperă, realizează că este frumoasă, văzută, iubită, apreciată.

Iubirea nu poate fi înlocuită de daruri materiale și, din păcate, așa cred unii dintre bărbații ale căror priorități nu sunt nici familia și nici femeia.

Femeile nu înșală pentru sex. Au nevoie mai întâi să-și vindece rănile, să-și umple golurile. Iar decizia de a înșela nu e deloc ușoară. Fierb zi de zi în suc propriu și se gândesc de o mie de ori dacă să o facă sau nu. Și odată ce fac pasul, încep să se gândească: să ies din relația mea de cuplu și să o iau de la capăt sau doar să mă bucur de moment.

Însă, ce crezi, s-ar putea ca noul din viața ta să-și doreacă mai mult decât o aventură cu tine ci o relație asumată, dar tu să nu fii încă pregătită să renunți la bărbatul de acasă. Și de aici lucrurile se complică și mai mult.

Alegerile nu sunt ușoare în astfel de situații. Chiar dacă a înșelat, nu înseamnă că a apăsat pe un buton și iubirea pentru partenerul de cuplu a dispărut. Apoi, e noul, cel care a făcut-o să simtă fluturi în stomac și să aibă din nou încredere în ea. Ruperea nu va fi una radicală și rapidă. De aceea, de cele mai multe ori, în astfel de cazuri, apare teama. Ok, cel nou îi oferă ce îi lipsește în cuplu, dar oare care sunt șansele de reușită? Este pregătită să o ia de la capăt? Este pregătită să încheie un capitol din viața ei: relația de cuplu?

Căci… femeile nu înșală pentru sex ci pentru că nu se mai simt iubite.

P.S. Poate fi o simplă aventură, dar îți deschide ochii pentru realitatea pe care tu nu ai perceput-o până atunci. Dincolo de ușile unui cuplu mort, există viață. Dacă alegi să te detașezi, vei putea să observi că relația ta de cuplu este toxică, atât timp cât iubirea este unidirecțională.