Fac mențiunea încă de la început că nu este o generalizare dar, de cele mai multe ori, din lipsă de maturitate sau din lipsa unei evoluții personale, a unui proces continuu de îmbunătățire, bărbații se pricep al naibii de bine să distrugă relațiile în care sunt parte.

Există o teamă fantastică din partea lor în a-și asuma responsabilitatea faptelor, deciziilor, vorbelor. Iar dacă ai de-a face cu un astfel de bărbat, cel mai bine ar fi să pleci.

Un bărbat care nu este capabil să se comporte ca atare (ca un bărbat) va fi întotdeauna agresiv în limbaj, mereu în defensivă, mereu în haina victimei și, nu de puține ori, l-ai putea confunda cu „drama queen”.  În fața unei discuții, în fața unei situații în care este nevoie să înfrunte adevărul faptelor sale va reacționa agresiv. Va nega cu vehemență chiar și dovezi palpabile și îți va spune de multe ori: „ești paranoică”, „ești labilă emoțional”.

Când lașitatea se combină cu mitomania, atunci să te ții, femeie! Dacă ai nervii suficient de tari și știi că ești suficient de puternică încât să-i faci față, vei fi surprinsă să vezi câte poate să-ți croșeteze. Va simți mereu nevoia să se apere, asta în ciuda faptului că el este vinovat. Ai să spui că te prostește în față. Așa crede, de fapt el chiar crede ceea ce spune. Chiar crede că este victimă și că tu ești agresorul lui. Femeia nedreaptă care îl terorizează și-i face viața un calvar.

Va ști să te atace întotdeauna, reproșându-ți tot ce a făcut pentru tine. De la cadouri, sprijin și tot ce-ți mai trece prin cap. De ce? Pentru că atât poate. Pentru că inteligența lui emoțională este limitată și pentru că are atât de mulți scheleți înghesuiți în dulap încât s-ar putea să-ți fractureze coloana în două dacă vei pune mâna pe ușă să o deschizi.

Iar dacă ești o femeie echilibrată, dornică de comunicare, dă-mi voie să te dezamăgesc… nu vei primi reciprocitate din partea unui astfel de personaj. Ar putea avea sclipiri de umanitate dar nu te lăsa dusă de val, de cele mai multe ori astfel de cazuri sunt patologice.

Nu este vina ta. Totul pornește cu mult înainte de tine. Pornește din vremea în care el era doar un puști și se ascundea de părinți, inventând minciuni pentru notele proaste, fie atunci când era în locuri în care nu avea voie să fie. Așa că ce făcea? Mințea.

Sau, știți voi acei copii care preferau să ascundă cioburile sparte de la vaza moștenită de la străbunica, de frică să nu-și asume responsabilitatea în fața părinților?! Acesta este adultul de astăzi, despre acest gen de bărbat vorbim.

Acum, să nu credeți că s-a format așa de capul lui. Acțiunile părinților, educația părinților sunt factori care l-au șlefuit așa, din păcate. A văzut mai târziu că este mai simplu așa, mai comod să mintă decât să își asume responsabilitatea, să spună adevărul.

Mitomania distruge relații, de orice fel ar fi ele, iar pe genul acesta de oameni este aproape imposibil să te bazezi.

Ca parteneră de cuplu, vei încerca să lupți, așa știu femeile, să lupte, uitând de cele mai multe ori de propria persoană și de fericirea proprie, îți vei spune că se poate schimba. Că ai tu încredere și că știi că tu ai învățat din propriile greșeli și îți vei spune cu hotărâre că și alții vor face la fel. Greșit, total greșit. Minciunile unui bărbat laș, mitoman, învățat să nu-și asume vor fi de toate tipurile. De la cele neînsemnate până la, nu știu, să programeze o nuntă cu tine și să te pună să îmbraci rochia de mireasă deși… el nu are certificatul de divorț. Șocant, nu? Da.

Se pot schimba acești oameni?

Oamenii se schimbă doar când sunt cu adevărat dispuși să se schimbe, când au determinare, atunci când realizează că au o problemă, când sunt dispuși să scape de „bagajele” pe care le-au cărat dintr-o relație în alta. Altfel, vor ajunge pe fotoliul unui psihoterapeut și vor minți și acolo. De ce? Pentru că nu au curajul să-și asume problemele, să-și scoată la lumină rănile și să le trateze.

Să nu mai fim salvatoare în relații căci pierdem ani pe care nimeni nu-i mai returnează. Să alegem să evoluăm, emoțional și spiritual, fie că suntem femei sau bărbați.