Cadourile sunt un motiv de bucurie. Fie că le primim la petrecerea organizată de ziua de naștere, la nuntă sau de Crăciun, fiecare zâmbește larg și se bucură cu inocența unui copil atunci când primește darul împachetat cu grijă, în culorile preferate, ascunzând sub funda perfectă și o felicitare  scrisă cu grijă.

Timpul este ingredientul de bază în rețeta magică a unui cadou reușit. Să oferi un cadou de neuitat este o artă și devine mult mai interesantă dacă ținem cont de elementele de bază.

Nu alegem niciodată pe fugă un cadou. Un dar înseamnă să oferi o parte din tine, așa că ai nevoie să te pregătești din timp.

Lasă cadoul să vorbească despre tine

Cadoul pe care îl oferi trebuie să spună despre tine trei lucruri: că ești o persoană atentă, educată și generoasă. Atenție, însă, să fii o persoană generoasă nu înseamnă că cheltui mai mult decât îți permite bugetul. A oferi cadouri nu înseamnă să epatezi. Efortul pe care-l depunem în alegerea cadoului dă valoarea acestuia, nu suma pe care o cheltui pentru achiziționarea lui.

Fii un bun observator

Documentează-te! Rezervă-ți timp să descoperi pasiunile și nevoile persoanei căreia urmează să-i oferi cadoul. Întreabă-i prietenii, te-ar putea ajuta să descoperi mai mult. Învață să fii un bun observator, discret. Fii foarte atent/ă la aluziile persoanei respective și nu crede când îți spune că nu-și dorește nimic drept cadou

Cadoul trebuie să fie în concordanță cu persoana care-l va primi. Așa că nu uita să ții cont de vârsta, preocupările și personalitatea persoanei respective. Ar fi total nepotrivit, de exemplu, să oferi cuiva un smartwatch câtă vreme persoana respectivă nu este deloc pasionată de gadget-uri, ci din contră.

Nu oferi ca să primești la schimb

Când oferi, fă-o cu sufletul deschis. Nu face cadouri ca să obligi să ți se întoarcă. Este total nepoliticos. Pune-te de fiecare dată în locul celuilalt și gândește-te la felul în care te-ar face să te simți.

Fă-l cu adevărat special

Există un mic secret care poate face dintr-un cadou perfect, unul de neuitat. Personalizează-l, în acest fel persoana care-l va primi va fi cu adevărat suprinsă. Folosește-te de monograme sau texte.

Ce să nu oferi

Nu oferim niciodată obiecte de igienă (săpun, șampon) și nimic din ce intră în categoria obiectelor intime. La fel cum nu oferim lucruri care ne plac nouă și pe care ne-am fi dorit să le primim. Întotdeauna este despre ceea ce-i place celui care va primi darul.

Dacă te gândești să oferi haine, atenție! Dacă nu știi mărimea potrivită, gestul ar putea fi interpretat ca insultă. De asemenea, nu opta niciodată pentru cadouri care pot transmite un mesaj nepotrivit, cum ar fi un abonament la sală sau tratamente anti-îmbătrânire.

Nu oferim niciodată cadouri 2 în 1. Dacă ziua de naștere a persoanei respective este în apropierea Crăciunului nu înseamnă că putem combina ocaziile ca să “scăpăm de grijă“.

Împachetarea cadoului

Nu subestima niciodată valoarea ambalajului. Acesta trebuie să fie atractiv  din punct de vedere cromatic și stilistic. Ține cont de vârsta persoanei respective și preferințele acesteia atunci când pregătești cadoul. Adaugă detalii care-l facă unic, surprinde cu un ambalaj realizat cu grijă și imaginație.

Felicitarea nu lipsește niciodată așa că alege-o de fiecare dată pe cea potrivită cadoului tău, scrie cele mai frumoase gânduri și atașeaz-o sub panglică. Nu uita de flori dacă umează să oferi cadoul unei femei. Însă, florile nu sunt considerate un cadou așa că ele nu îl substituie.

Ține cont de preferințele persoanei respective și adaptează alegerea cu personalitatea destinatarei. Dacă este o persoană fragilă, sensibilă, feminină alege de fiecare dată florile delicate. Dacă este mai degrabă o persoană pretențioasă, cu o personalitate puternică optează pentru florile rare. Adaptează-te întotdeauna la sezon și la bugetul de care dispui. Oferă-le fără ambalaj și întotdeauna cu corola în sus.

Primește cu zâmbetul pe buze

Dacă tu ești cel care primește cadoul, fă-o cu zâmbetul pe buze. Ține cont de câteva reguli de etichetă. Nu protestăm și nu spunem, sub nicio formă, că nu trebuia. Replicile de genul “Nu era nevoie! Nu trebuia!” nu își au locul.

Deschide cadoul la primire, fă comentarii agreabile și mulțumește atunci pentru darul primit. Dacă ai primit un cadou care nu-i deloc pe placul tău, abține-te. În schimb, dacă este exagerat și total nepotrivit pentru tine, îl poți returna. Nu uita să oferi și o explicație. Spune de fiecare dată: “Mulțumesc pentru intenție, dar cred că nu se cuvine să îl accept așa că mă văd nevoită să îl returnez.” În schimb, nu este nevoie să oferi explicații dacă darul primit te-a jignit.

Nu uita, cadoul înseamnă bucurie de ambele părți, așa că oferă și primește cu sufletul deschis, mulțumește și arată aprecierea pentru efortul celui care ți-a oferit timpul și resursele sale.

(articol publicat în revista Shape România, decembrie 2018)